+31 (0)53 711 40 05 info@clicdesign.nl
Selecteer een pagina

Drukken, printen en/of publiceren

Offset drukwerk en digitaal printen, er kan veel en sneller dan ooit. Drukpersen en printers worden in de werkvoorbereiding ook aangestuurd met geavanceerde workflow toepassingen. Met de moderne opmaak programma’s kunnen we met de juiste PDF instellingen, de publicatie gereed maken voor drukwerk/print media. Dit geld alleen voor CMYK-opmaak!

Als je wil afwijken van deze grafische standaard, omdat je bijvoorbeeld een extra steunkleur wil gebruiken, dan moet je hier al in het concept rekening mee houden. Dit geldt ook voor het gewenste formaat en de vele nabewerkingen die mogelijk zijn. Daarom is het van belang dat wij al bij de ontwerp en ontwikkelfase meedenken. Zo kunnen we adviseren wat de beste opties zijn om het juiste en verwachte resultaat te bereiken.

Tot slot de juiste prijs voor en grafisch product. Om de prijs aantrekkelijk te houden moet je er nooit spoed van maken! Weet wat je wil hebben om een juiste offerte van een drukker of printmedia leverancier te krijgen. Wij hebben hier ervaring mee en kunnen je helpen met de juiste planning.

Het is de grafische standaard voor drukwerk in kleur. Met deze vier kleuren (Cyaan Magenta Yellow Black) kunnen offset drukpersen in grote oplagen produceren, tot een persformaat van wel 120 x 162 cm! De meest gangbare persformaten zijn; 50 x 70 cm. en 70 x 100 cm. Een drukker met een fullcolour pers drukt alle vier kleuren in één drukgang. Er zijn persen met meer dan 4 druktorens, om bijvoorbeeld een extra steunkleuren of vernislaag toe te voegen aan het drukwerk.

Waarom kan (CMYK) drukwerk zo voordelig zijn? Door de pre-pres workflow goed te automatiseren. Het verzamelen van meerdere drukwerkorders op een groter formaat drukpers. De offsetpers 24/7 te laten draaien met ervaren operators in ploegen.

Naast fullcolour kun je kiezen voor steunkleuren. Het verschil is dat een blauw in fullcolour wordt samengesteld uit percentages CMYK. Bij steunkleuren wordt het blauw gedrukt als een kleur met een nummer. De drukker zal dus  een kleur inkt in de drukpers doen overeenkomstig met het gewenste kleurnummer. Voordeel is dat de gewenst kleur 100 procent vol gedrukt wordt zonder een zichtbaar raster. Er zijn kleurenwaaiers voor vormgevers om samen met de klant een gewenste kleur te kiezen. Let wel op dat bij het kiezen van een kleur je de juiste kleurwaaier gebruikt overeenkomstig de media waarop je het laat drukken. (coated & uncoated)

Vaak een onderschatte discipline van het druk en print proces. We bedenken van alles, maar nadat iets is gedrukt of geprint, moet het nog worden afgewerkt. Rillen, vouwen en schoon snijden zijn standaard nabewerkingen om tot een gewenst handzaam eindformaat te komen. Er zijn ook nog extra mogelijkheden als lamineren, Spot-UV, stansen, pregen, etc. en soms is dit nog ambachtelijk hand werk.

Werken met pdf-bestanden heeft de grafische wereld volledig veranderd. Het pdf-bestandsformaat is de standaard geworden om elektronisch publicaties uit te wisselen. Het heeft alleen maar voordelen! Door deze bestanden in verschillende uitvoeringen te maken, kan zowel de drukker als de online media er zijn voordeel mee doen. Wij kunnen als vormgevers makkelijk de HR-pdf bestanden aanleveren bij de drukker van je voorkeur. Daarnaast kunnen we ook een LR-pdf maken voor online gebruik. Denk hierbij aan een bijlage in de mail, of als download op uw intranet of website.

Een ander groot voordeel van pdf-bestanden is dat we LR versie voor online gebruik interactief kunnen maken. Bijvoorbeeld een inhoudsopgave die met één clic direct naar het hoofdstuk gaat. Maar ook hyperlinks en navigatie icons kunnen we eraan toevoegen.

Advies of begeleiding?

Portfolio